Reklama
  • Wtorek, 17 czerwca 2014 (10:00)

    Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki na 4-6 porcji: 0,4 kg młodych ziemniaków, 0,5 kg świeżego szpinaku, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg mielonego mięsa, 10 dag żółtego sera w plastrach, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki masła

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebule i czosnek posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smażyć.

2. Mięso połączyć z resztą cebuli i jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem, układać w niej warstwami mięso, ziemniaki i szpinak.

Reklama

3. Na wierzchu ułożyć paski sera. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40 min.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:zapiekanka | szpinak | szpinak | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia • pęczek dymki • 2 ząbki czosnku • ½ łyżeczki mielonej kolendry • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.