Reklama
  • Wtorek, 7 czerwca 2011 (16:39)

    Zapiekany falafel z dressingiem jogurtowym - w 20 minut

Inspirowane kuchnią arabską.

Zdjęcie

Zapiekany falafel z dressingiem jogurtowym (dieta nowojorska) /Smacznego
Zapiekany falafel z dressingiem jogurtowym (dieta nowojorska)
/Smacznego

Składniki na 1 porcję:

- puszka cieciorki,

- 30 g zielonej cebulki,

Reklama

- 2 łodyżki zielonej pietruszki,

- białko z jajka,

- sól,

- świeżo zmielony pieprz,

- mielona kolendra,

- mielony kminek,

- łyżeczka oleju,

- ząbek czosnku,

- 4 łodyżki mięty,

- 100 g chudego jogurtu naturalnego (0,3 %),

- 4 listki sałaty,

- 100 g ogórka sałatkowego,

- pół małej czerwonej cebuli,

- łyżeczka octu

Przygotowanie:

Cieciorkę osączyć. Zielona cebulkę i pietruszkę drobno posiekać. Cieciorkę zmiksować z białkiem, wmieszać zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i kminkiem. Uformować 5 kulek i lekko je spłaszczyć. Falafele ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 15 st. C przez ok 10 minut.

Czosnek posiekać, zmieszać z jogurtem i doprawić solą. Ogórek i cebulę pokroić, sałatę potargać, wszystko wymiesza. Olej, ocet, sól i pieprz zmieszać, polać sałatkę. Falafele podawać z sałatką i dressingiem. Dekorować miętą.

Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 ząbki czosnku, 50 dag czerwonych buraków, 4 łyżki oliwy, 35 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczak), 100 ml wytrawnego białego wina, pieprz, sól, 1 l bulionu warzywnego, 3-4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.