Reklama
  • Środa, 25 czerwca 2014 (08:05)

    Ziołowe oliwy

SKŁADNIKI: 30 g gałązek bazylii • 250 ml rafinowanej oliwy (nie ekstra virgin) • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu • garść świeżych liści szałwii • 8 ząbków czosnku

1. Wyparz butelki, podgrzej oliwę do temp. 90 st. C na średnim ogniu 2-3 minuty.

Reklama

2. Rozmaryn: umyj gałązki, osusz ręcznikiem papierowym, przełóż do garnka z gorącą oliwą, zostaw na ogniu na minutę. Przełóż do butelki, zalej oliwą, zamknij i wystudź.

3. Bazylia: umyj liście i dokładnie osusz, potem postępuj jak wyżej.

4. Szałwia: opłucz garść liści, osusz dokładnie i dalej postępuj jak wyżej.

5. Czosnek: smaż przez 2 minuty w odrobinie oliwy, nie dopuść do przypalenia. Wlej resztę oliwy i podgrzewaj 2-3 minuty, potem postępuj jak wyżej.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Olivia
Więcej na temat:ZIO

Zobacz również

  • Składniki: 3 upieczone średnie buraki • 60 g sera feta • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej • skórka otarta z 1 cytryny • 1 łyżka suszonego tymianku • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki utartego świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.